Σούπα βελουτέ από κόκκινες φακές!

Κρύο καιρός για… μια απίστευτα δυναμωτική σούπα βελουτέ! Μη μου πεις ότι δεν σε έχω πείσει ακόμα για το πόσο ευεργετικές είναι οι σούπες για τον οργανισμό μας; Α είπα κι εγώ… Αυτή τη φορά όμως σου έχω μια διαφορετική πρόταση, μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη θα έλεγα, αφού η συνταγή που θα βρεις σε αυτό εδώ το post είναι για την πιο εύκολη σούπα βελουτέ που γεύτηκες ποτέ, φτιαγμένη από κόκκινες φακές. Ω ναι, καλά άκουσες, κόκκινες φακές!

Φακές – το οικονομικό superfood!

Οι πιο γνωστές ποικιλίες φακής είναι οι καφέ, οι πράσινες και οι κόκκινες που θεωρούνται και οι πιο σπάνιες. 

Πολλαπλά οφέλη για την υγεία:

1. Βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης, καθώς είναι πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες λόγω της κολλώδους υφής τους ενώνονται με ουσίες όπως είναι η χοληστερόλη, καθυστερώντας την απορρόφησή τους. Μειωμένη χοληστερίνη σημαίνει μειωμένος κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

2. Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους αφού παρόλα τα ευεργετικά συστατικά που περιέχουν όπως είναι οι φυτικές ίνες, οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες και τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, οι φακές είναι πολύ χαμηλές σε θερμίδες. Μία κούπα μαγειρεμένες φακές περιέχει μόνο 230 θερμίδες. Επιπλέον, οι διαλυτές φυτικές ίνες αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού νιώθοντας έτσι χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

3. Αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας, καθώς περιέχουν υψηλή ποσότητα σιδήρου που βοηθάει τους μύες μας να αποθηκεύσουν και να χρησιμοποιήσουν το οξυγόνο. Όσο περισσότερο οξυγόνο χρησιμοποιούν οι μύες μας, τόση περισσότερη ενέργεια έχουμε.

4. Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη ποσότητα αδιάλυτων φυτικών ινών που περιλαμβάνονται στις φακές. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες λειτουγούν κατά κάποιον τρόπο σαν φυσικό καθαρτικό, βοηθώντας έτσι σημαντικά σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. 

Κόκκινη φακή, αυτή η άγνωστη…

Η κόκκινη φακή ή αλλιώς “φακή της Αιγύπτου” είναι μια ποικιλία φακής που χρησιμοποιείται πολύ σε λιχουδιές που “κρατούν” από τη Μέση Ανατολή. Στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και να πω την αλήθεια ούτε εγώ τη γνώριζα δύο εβδομάδες πριν. Έτυχε απλά και την είδα στο super market, δίπλα από τις καφέ φακές, και την αγόρασα για να τη δοκιμάσω. Όπως είπα και πιο πάνω ήταν μια πραγματικά ευχάριστη έκπληξη, κυρίως λόγω του ότι δεν ήμουν ποτέ fan της φακής!

Διαφορές μεταξύ της καφέ και της κόκκινης φακής

  • Οι καφέ φακές κατά το βράσιμο διατηρούν το σχήμα τους ενώ οι κόκκινες σχεδόν λιώνουν.
  • Οι καφέ φακές έχουν μια κάπως “μεταλλική” γεύση ενώ οι κόκκινες είναι πολύ πιο ευχάριστες κατά την κατανάλωσή τους.
  • Οι καφέ φακές θέλουν περισσότερη ώρα βράσιμο από τις κόκκινες. Οι κόκκινες είναι έτοιμες σχεδόν στον μισό χρόνο.
  • Οι καφέ φακές είναι φθηνότερες από τις κόκκινες.

Αφού λοιπόν μοιράστηκα μαζί σου όλες τις πληροφορίες που αξίζει να γνωρίζεις για το “μαγικό” αυτό όσπριο που λέγεται φακή, ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε και στη συνταγή μας!

Σούπα βελουτέ από κόκκινες φακές

Τι θα χρειαστείς για 4 μερίδες

  • 500 γρ κόκκινες φακές
  • 1 συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 2 καρότα
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • Γλυκιά πάπρικα
  • Αλάτι 
  • Πιπέρι
  • Ζάχαρη

Παρασκευή

1. Βράζουμε τις φακές για μόνο 5 λεπτά. Έπειτα χύνουμε το νερό και τις ξεπλένουμε καλά.
2. Τοποθετούμε τις φακές και πάλι στην κατσαρόλα και συμπληρώνουμε τόσο νερό ώστε να τις καλύπτει.
3. Προσθέτουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, τα καρότα (κομμένα σε ροδέλες), το ξερό κρεμμύδι (κομμένο σε μικρά κομμάτια), τη γλυκιά πάπρικα, το αλάτι και το φρέσκο πιπέρι και βράζουμε για 30 λεπτά. Ο λόγος που αναφέρω τη ζάχαρη παραπάνω είναι γιατί όπως έλεγε και ένας παλιός μου φίλος μάγειρας “όπου ντομάτα, ζάχαρη”, οπότε προσθέτουμε και ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
4. Αφού περάσουν τα 30 λεπτά, τοποθετούμε λίγο λίγο το μείγμα στο μπλέντερ. Όταν το μείγμα γίνει όλο ομοιόμορφο, το ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα.
5. Μόλις πάρει την πρώτη βράση, απομακρύνουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με φρέσκο πιπέρι, κρουτόν και εάν θέλεις ελιές.

Όπως κατάλαβες πρόκειται για μια “πιο-εύκολη-δεν-γίνεται” συνταγή για σούπα βελουτέ, η οποία είναι όμως πολύ θρεπτική αφού φτιάχνεται από το superfood που λέγεται φακή. Εάν, όπως και εγώ, δεν αγαπάς καθόλου τις κλασικές φακές, αυτή η συνταγή θα σε γλιτώσει από τη σπαζοκεφαλιά “Με τι να αντικαταστήσω αυτό το ιδιαίτερα ευεργετικό όσπριο;”. Καλή απόλαυση! 😊

 

 

Leave a comment